woensdag 16 december 2009

Consuminderen
Hier even een blog wat helemaal niet met scrappen/kaarten maken te maken heeft:
Consuminderen.. een woord wat misschien niet iedereen meteen wat zegt.
consuminderen betekent eigenlijk: Zuiniger omgaan met je geld.
De afgelopen weken heb ik me hierin verdiept.
Komt meer omdat ons voedsel uit de supermarkt steeds meer 'verkeerde' dingen bevatten.
Denk aan, geur- kleur en smaak stoffen of verschillende E nummers. Allemaal toevoegingen wat niet gezond is en vooral niet nodig is. Ook worden de producten steeds duurder, terwijl het product wel steeds slechter word.
Ook is het allemaal zo slecht voor het milieu. Denk maar eens aan al het afval wat wij allemaal produceren.
Soms kun je met kleine dingen al een hoop afval besparen. Denk aan: een koek voor op het werk of school meegeven/meenemen in een bakje ipv per stuk voorverpakt.

Nu is het niet zo dat wij als gezin meteen 100% omslaan, nee integendeel. Het heeft Jh's voorkeur niet. Waarom al die moeite doen om bv een brood te bakken terwijl je zo even naar de winkel kan? Of: Wat een onzin zeg, heb je weer wat gelezen?
Nu ben ik dingen aan het uitzoeken en uit proberen. Om zo hem ook over de streep te trekken. Meestal als ik zeg: 'als we dit nu zus en zo doen besparen we dit' werkt over het algemeen goed.
Maar hoe kun je nu consuminderen?
Nou, denk aan: dingen zelf maken/bakken, niet meteen naar de winkel rennen om iets nieuws aan te schaffen, maar wees creatief. Kijk eens op marktplaats of een kringloopwinkel naar tweedehands spul. Probeer ook bij jezelf te denken als je iets wil kopen: heb ik dit echt nodig? Zo nee, leg het dan terug.
Als ik in ons huis kijk, zijn we niet goed bezig. Daar ben ik me van bewust. We hebben teveel koelkasten en andere apparaten die eigenlijk onnodig zijn. Ook hebben we nergens spaarlampen of zelfs beter LED verlichting.
Aan andere dingen letten we nu al wel op: niet onnodig lichten aanhebben, alleen volle wassen draaien, geen droger (we hebben er wel 1, gekregen, maar gebruiken het ding weinig, alleen voor noodgevallen), op het water letten, niet onnodig de auto pakken (al denkt Jh daar soms anders over, zucht) enz.
Dit wil ik toch in de toekomst gaan veranderen. Maar stap voor stap. Je kunt niet alles tegelijk aanpakken, de wereld is immers ook niet in 1 dag gemaakt.
Ik ga beginnen met het eten. Brood zelf maken, kijk maar eens op de foto hierboven, zelfs Indy liep te bedelen. Ik had nog 1 verpakking brooddeeg staan waarbij alleen water bijgevoegd moet worden, maar ik wil hierna overgaan op het echte broodbakken. Ik heb alleen nog niet alle ingredienten in huis en dat is toch wel handig. Eigen gemaakt brood is veel gezonder dan brood uit de fabriek. En een stuk goedkoper, dat ook.
Ook staat er een cake in de oven (na het brood bakken meteen er in gedaan, hoeft de oven maar 1 keer verwarmd te worden) Niet met een pak cakemix, maar 'gewoon' met boter, eieren, suiker en bloem. Ik ben benieuwd of de cake net zo lekker is als uit een cake mix. Ook heb ik voor het eerst een siliconen bakblik gebruikt. Als dat maar goed gaat haha.
In de toekomst (de zomer) wil ik me meer gaan richten op zelf jam maken, groente inwecken zoals ik dat vroeger mee kreeg van mijn moeder. Ook wil ik eens gaan proberen om zelf wasmiddel te maken. Het schijnt heel makkelijk te zijn, maar goed ik kan alles verprutsen haha.
Zo stukje bij beetje leer en lees ik meer over consuminderen. Een groot inspiratiebron is Teunie, zij is moeder van 10 kinderen en maakt echt alles zelf. Brood, toetjes, jam, appelmoes, inwecken, zeep, sokken, omslagdoeken, bruisballen, je kunt het zo gek niet bedenken. Kijk maar eens op haar blog: www.eenvoudigleven.blogspot.com

4 opmerkingen:

 1. Mag ik je veel succes wensen? Zet hem op!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat jij ook door het consumindervirus besmet bent geraat. Je zult merken dat het een sport wordt wanneer je erachter komt hoe vaak je geld in een zwart gat verdwijnt. Van wat je uitspaart kun je dan weer andere leuke dingen kopen of doen, misschien gaat JH dan alsnog 'om'. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je via mijn moeder op mijn weblog bent gekomen. Dit stukje over consuminderen is mij zo herkenbaar. Niet dat wij dat uit financieel oogpunt moeten doen, maar gewoon uit nieuwschierigheid ben ik ook van alles aan het uitproberen. Zo pin ik iedere zaterdag een vast bedrag en daar wil ik het mee doen. Maar ook zelf brood, pizza en koekjes bakken (met de kids is dit ook heel gezellig om te doen) wordt uitgeprobeerd. En zo nog veel meer. Ik ga je zeker volgen, ben benieuwd hoe jij dit consuminderen ervaart. In mijn laatste post heb ik zelf vetbolletjes gemaakt voor de vogels. Gewoon omdat ik dat leuk vond en achteraf bedacht dat het ook een vorm is van...
  Lieve groet, Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wens je veel succes, ben meteen volger geworden, ook ben je natuurlijk welkom op mijn blogje, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen