donderdag 12 augustus 2010

Druk in de keuken

En wat vind ik dat heerlijk!
Afgelopen dinsdag natuurlijk de taarten voorbereid en een extra biscuit en een cake gebakken.
Gisteren begon de dag met spercieboontjes even voorkoken en dan in de vriezer. Wij kregen een zak vol van onze buurvrouw en Jh moet het alleen eten. Nu had ik Laura de rest beloofd, maar ze was al weg toen we beiden eraan dachten. Stom van me!
Maja het moest wel op.... Dus nu zitten er een paar porties in de vriezer!
Hetzelfde geldt voor de wortels wat ik in de tuin vond. Ook kort voorgekookt en na het afkoelen in zakjes gedaan. Ben benieuwd of ze lekker zijn! Deze hebben wij nog niet voorgerproefd.

Maar het houdt nog niet op met de gratis producten. De achterbuurvrouw heeft een grote boom met pruimen en driekwart van de pruimen hangt over het achterpad. We hebben netjes gevraagd of we wat mochten plukken en we mochten plukken wat we wouden! Dat is dan ook niet tegen dovemansoren gezegd dus ik had Jh gisteren op het trappetje gezet en ik pakte de pruimen aan. We hadden zo een bak vol wat goed was voor 4,5 kg! En dat in 5 minuten tijd.

Ik besloot om van 2 kg pruimen jam te gaan maken. Natuurlijk moesten er dan eerst wat potjes gekookt worden in soda. Eerst heb ik wat potjes erbij gekocht (vandaag ook wat) want ik had er te weinig. De potjes wat ik eerst had, is nog in gebruik met de aardbeienjam.

Als avondeten had ik een heerlijke lasagne gemaakt.
Vandaag begon ik eerst met pruimen wassen, ontpitten, in stukjes doen voor de jam.
Daarna gingen we eerst naar de West friese markt in Schagen. Omdat we in Duitsland erg weinig geld hadden uitgegeven hadden we nog wat vakantiebudget over. Normaal zijn we erg zuinig op de markt, maar 1 keer in het jaar mag er best wel eens wat gekocht worden op de markt. Sowieso stroopwafels bij de stroopwafelkraam. Gewoon voor thuis, 10 in een pakje. Die zijn zo goddelijk! Ook bij de worstenboer waren we €12,50 kwijt voor een hele zak met worst! Lekker! Het leukste vond ik nog dit koopje: een zak paprika's voor €1,50. Er zaten 18 paprika's in, telde ik thuis. Sommigen wat kleiner dan anderen, maar dat geeft niets. Ook nog 2 bakjes champignons voor €1,-. Ik wou dat wij een markt hadden! Dat zou een hoop schelen qua groenten en fruit.

Tja, maar de paprika's eten wij niet meteen op. Dus in stukjes gesneden en in de vriezer gedaan. (wat ben ik toch blij met de vriezer!)Wat een werk was dat haha, phff kan geen paprika meer zien nu!
Vanmiddag ging ik bij iemand op de koffie. Ontspanning hoort erbij!
Na het eten begon ik met de jam. En ik hoop dat het gelukt is, proeven heb ik nog niet gedaan! Het moet eerst afkoelen:
Ik vind het heerlijk, het gekneuter in de keuken en dingen maken/snijden/invriezen! Alleen de afwas valt me soms vies tegen. :-(

Ook doen we aan ruil in de buurt. Zo krijgen we van de ene buurvrouw sperciebonen, heeft ze van ons een paar dikke plakken cake gekregen. Van de ene buurvrouw de pruimen en wij vegen telkens even de pruimen van het pad af. Zo helpen we elkaar.

Nu mag ik morgen ook aan de bak want kreeg vandaag de vraag van iemand of ik voor zondag (!!!) twee taarten wil maken. Natuurlijk! Al moet het even dan nog snel gebeuren als het zaterdag al word opgehaald! Nu nog even een idee bedenken, maar ik kan er nog de hele nacht over nadenken.

En dit noemen ze dan vakantie haha.... :-)

5 opmerkingen:

 1. Het ziet er allemaal lekker uit dus een taart komt er ook wel. Succes met je bakkunsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat ziet er allemaal heel goed uit.
  Heerlijk toch wat op voorraad.
  Soms is werk ook ontspanning.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk he zo'n dorp, en leuke omgang met je buren.
  Wat lekker zoveel jam,

  Toevallig had ik het nog over taarten met een buuf hier, en vertelde over je blog met de prachtige taarten.

  Geniet nog van jullie vakantie.

  Gr Deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deboor: zo word ik nog een bekende dorpsgenoot haha. Straks zie jij mij een keer fietsen/lopen oid en heb ik geen idee wie jij kan zijn :-) Moet maar een keer verandering in komen! ;-)

  Ons dorp is niet altijd zo leuk... de buurvrouw van de pruimen is voor twee weken terug bedreigd omdat er een tak boven het achterpad erg laag begon te hangen. Door het gewicht van de groeiende pruimen. De man in kwestie die er last van had (zucht dan rij je er toch even omheen? kan zat) heeft er zo bedreigend toegesproken dat ze huilend de tak heeft afgeknipt :-( En dat van een achterbuurman!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker bezig zeg !! Ziet er weer heerlijk uit allemaal :-)

  BeantwoordenVerwijderen