dinsdag 12 april 2011

Groene vingers

Mijn ouders hadden vroeger een grote moestuin. Elk jaar weer bekeek ik alles aandachtig en moest ook geregeld mee helpen. Per jaar moesten er kilo's boontjes gedopt en ingemaakt worden. Snijbonen door de handmatige snijbonenmachine en er werden genoeg aardappels gerooid voor een heel jaar. Wat vonden wij de 'nieuwe' aardappelen lekker! Mijn moeder ging ze dan schrapen en bakte ze op. Nog steeds vind ik dat heerlijk als zomerse kost. Gekookte aardappelen lust ik niet zo, maar gebakken des te meer.
Elke ochtend in de zomervakantie keek ik samen met mijn vader of er weer aardbeien eraan zaten wat mocht worden opgegeten. Veel aardbeien haalden de keukentafel niet, want dat aten we zo op in de moestuin. Als ik zin had in een wortel, mocht ik zo er één uittrekken en opeten. Wel even afspoelen onder het buitenkraantje. Nadeel was, dat ik de hele zomer boontjes zag en voorgeschoteld kreeg. Ik lustte ze toen al niet, nu gruwel ik er helemaal van. Ik logeerde elke zomervakantie een week bij mijn tante op de camping. Ik dacht dan altijd: yes geen bonen! Helaas.... mijn ouders hadden altijd zoveel boontjes dat ze gerust een paar kilo meenamen als ze mij wegbrachten! Zat ik alsnog naar boontjes te staren....

Wij hebben geen plek voor een moestuin. Nu heb ik heel wat eigenschappen meegekregen van mijn ouders, maar helaas, de groene vingers hebben ze zelf gehouden. Ik snap er echt geen biet van. Aardbeien komen bij mij niet zo mooi op. Alleen sla en bepaalde kruiden. (en onkruid niet te vergeten)

Dit jaar eens een zakje basilicum (of was het iets anders?) gekocht en dat moest ik zaaien op een vingerkootje diep. Ik plukte uit de kast een chinees bakje en zaaien maar. Nu, na een week, zie ik al wat groens opkomen! Deze foto is gisterenmiddag rond 16:00 uur gemaakt en nu vandaag, 8:30, zijn er al weer wat bijgekomen! Echt leuk om te zien. Het lukt me wel een keer :-)Ook kocht ik bij de aldi 10 sjalotjes voor 1 euro. Ach voor 1 euro kon ik het wel eens proberen! En gisteren zag ik dat er 8 al uitkomen. Of de andere twee nog gaan uitkomen is maar de vraag, zien we vanzelf. (even door de onkruid heen kijken, dat groeit harder als de sjalotjes)Het kriebelt best om eens bloemkool of andere groenten te verbouwen, maar daar hebben we echt geen plek voor. Jammer, komt wel bij ons vrijstaand boederijtje in de toekomst ;-) incl kippen en een ezel haha!

1 opmerking:

  1. Heerlijk is dat om zelf een tuin te hebben. Je vroeg mij wat ik in de nasi deed. Daarvoor kijk ik altijd op zo'n verpakking die ik dan bewaar. Hier zaten wel wat dingen in die ik niet in huis had, maar probeer het dan door wat anders te vervangen, zoals maisstroop kan je vervangen door wat bastardsuiker verder zat er verse laos in, die van mij kwam uit een potje. zeezout, kokos,citroen, peterselie, peper, gember serehpoeder, knoflook en maizena. Manlief houdt van pittig en doet er sambal door en ik meestal wat ketjap.

    BeantwoordenVerwijderen